Vårt bröllop på Öland 2 juni 2018

Erik och jag gifte oss på min mormors gård utanför Borgolm, på Öland. Vi valde att ha en borglig vigsel utomhus i trädgården, mingel i en annan av hennes trädgårdar och sedan åka häst och vagn till Drottning Viktorias Vilohem där mer mingel väntade, och sedan middag och fest i ett tält i trädgården.

Bröllopsveckan

Vi kommer ju från Jönköping och valde att åka till Öland på måndagen innan bröllopet som ägde rum på lördagen. Det var otroligt skönt att ha så många dagar på plats, landa i vad som skulle ske, ha gott om tid för förberedelser och vi kunde unna oss romantiska vin-middager varje kväll hela veckan. Och lägga oss tidigt. Det var väldigt viktigt för mig, att ha en bra känsla i kroppen och att få sova ordentligt veckan innan bröllopet.

Saker vi fick gjort de där dagarna var allt från att träffa leverantörer och ta en del beslut kring detaljer till att köra bänkar från Hembygdsgården som vi skulle ha på vigseln och dekorera tältet för middagen. Totalt hade vi ca 100 stycken to dos kvar under den där veckan, men då var de uppdelade i noggranna små uppgifter.

Dagen innan bröllopet

Eriks döttrar och mina tärnor kom till oss på fredagen. Jag och tärnorna stannade på min mormors gård och Erik och tjejerna åkte till Drottning Viktorias Vilohem. Vi träffades inte förrän på first look dagen efter nästa gång, och det var otroligt härligt med allt pirr som hade byggts upp under ett dygn.

Jag och mina sex stycken underbara tärnor hjälptes åt med de sista förberedelserna som inte går att göra för tidigt, som att dekorera med blommor, förbereda frukosten, göra kransar och måla naglarna.

Vi jobbade på under dagen och när kvällen kom åt vi middag i mormors växthus och hade det mysigt. Min mamma kom förbi en sväng, jag grät några gånger (av förväntan och lycka tror jag) och mina tärnor fick kimonos, armband och tofflor av mig. Vi gick och la oss ganska tidigt och jag kände mig så till freds med att allt var på plats, alla uppgifter gjorda och dagen hade blivit precis som jag önskade.

Bröllopsmorgonen

Jag ställde larmet på kl 6 och kom ner till köket där en av tärnorna hade kokat kaffe och var i full gång med frukosten. Jag som trodde att jag skulle vara den första att gå upp fick den första av många vågor av kärlek som sköljde över mig under den här fina dagen.

Det var en varm dag i början på juni och alla husets dörrar och fönster var öppna medan vi tjejer gjorde oss iordning och åt frukost samtidigt. Mina sex bästa vänner/syster, musik, locktänger, smink, kaffe, jordgubbar, bubbel och babbel och massor av förväntan i ett och samma rum. Det var fantastiska timmar under förmiddagen! Det är så många timmar från man går upp till man vanligtvis har en first look, så att göra denna tiden extra härlig kändes väldigt viktigt för mig.

Jag valde att inte ha någon frisör eller MUA på plats, utan min syster hjälpte mig med detta. En stor fördel med det är att vi kunde öva så många gånger vi ville innan bröllopet, testa olika saker och göra detta tillsammans.

First look

Kl 10:00 hade vi bestämt oss för att Erik skulle stå redo på ett litet fält precis utanför gården. Jag fick gå igenom en grind och ca 50 meter för att komma fram till honom. Det var så pirrigt när jag kom fram och istället för att säga något la jag in hand på hans axel. Han vände sig om och jag tror inte att någon av oss sa något på en liten stund.

Min man har gråtit en gång tidigare och det var när han lämnade mig i Schweiz och jag bosatte mig där. Nu skedde det för andra gången och det var så fint att se och vara med om. Sedan grät han iofs fem, sex gånger till under dagen och nu drygt två år senare har det aldrig hänt igen. Det kan beskriva känslobomben som man är med om under sitt bröllop ganska bra 🙂

Vi hade en mysig stund “själva” där på fältet och varken fotografen eller videografen störde överhuvudtaget. Det var som att de inte var där. Det tillsammans med de fina bilderna och filmerna vi fick ger dem bästa möjliga betyg!

Fotografering

Vår fotograf var med oss under hela helgen, hon kom på fredaglunch och stannade till söndag förmiddag. Det kan vara ett av våra bästa beslut och vi är så tacksamma för alla bilder som vi har under precis hela helgen!

Vi valde att köra nästan all porträtt fotografering innan vigseln, så att gästerna inte skulle behöva vänta för mycket på oss. Schemat som jag minns det såg ut såhär;

First look kl 10:00-10:20

Transport kl 10:20-10:30

Porträtt Borgholms Slott kl 10:30-11:00

Promenad kl 11:00-11:15

Porträtt vid havet kl 11:15-11:45

Promenad + transport 11:45-12:10

Porträtt vid väderkvarn med tjejerna kl 12:10-12:30

Porträtt på ängen med tärnorna kl 12:30-13:00

Vi hade gjort en provfotografering inför bröllopet och då kändes det så där obekvämt, som det gör när man inte är van vid att stå framför en kamera antar jag. Jag skulle säga att tack vare att vi hade en duktig fotograf och för att känslan man har på sin bröllopsdag är så underbar, gick det hur bra som helst framför kameran den här gången.

Vi “ställde inte upp” speciellt mycket utan myste, gick omkring, pussades och pratade.

Vigsel

Tiden mellan foto och vigsel åt vi lunch som min mamma hade lagat (kycklingsallad utan dressing eller andra risker att få fläckar eller dålig andedräkt haha) och sedan hade jag och Erik en stund för oss själva innan han gjorde entré till vigseln med sina döttrar. Då hade jag en stund tillsammans med min pappa och min bonuspappa som jag skulle gå in med.

Det var en ganska bra bit mellan där vi var och där själva ceremonin hölls, så vi hörde inte när musiken sattes igång och vi skulle börja gå. Som tur var kände vi på oss att det tog lite för lång tid och vi tittade fram runt husknuten och där vinkade vår toastmadame så vi förstod att vi skulle gå in. Musiken tog slut ganska perfekt efter att jag kommit fram, kramat mina pappor och min slöja hade rättats till. Tur tur tur.

Vigseln hölls i trädgården, med en brudbåge med fladdrande tyg längst fram, mina sex tärnor på ena sidan och Eriks döttrar på andra sidan. Stina klädd i likadan kostym som sin pappa och Maja i klänning som matchade tärnorna. Solen stod mitt på himlen och det var inte ett moln så långt ögat nådde. Våra 75 färgglada gäster som satt på bänkarna svettades nog ungefär lika mycket som vi gjorde som stod upp. Hur alla män klarade av den heta luften utan att ta av sig sin kavajer kan jag knappt förstå nu i efterhand.

Cermonin var ganska kort, ca 20-25 minuter, och höjdpunkten var definitivt när vi läste våra löften till varandra. Vi hade inte visat dem för varandra tidigare och det var en otrolig känsla att både få läsa upp min egen text och att få höra Eriks. Inte ett öga torrt.

Cermonin avslutades med vår favorit opera, Damigella Tutta Bella med Claudio Monteverdi. Ganska oväntat för våra gäster, men väldigt personligt och härligt!

Mingel

Vi ville gärna öppna en dörr och kliva ut till våra gäster som man gör i en kyrka. Därför dansade vi in i ett av husen efter vigseln och väntade på att alla gästerna tagit sig dit. Då öppnade vi dörren (som min fina mormor hade målat så vacker inför bröllopet) och fick rosenblad kastade på oss.

Vi hade övat var och varannan kväll det senaste året på att Erik skulle lyfta upp mig och sedan gå ner trappstegen ner till gästerna och äntligen fick vi visa upp den lilla show, haha.

Efter det serverades must på äpplen och jordgubbar som vår kompis hade pressat till oss tillsammans med frukt och chokladfat. Vi hade ungefär en timmes mingel här och det var så roligt att äntligen få prata med alla våra gäster.

75 stycken tyckte vi upplevdes ganska familjärt och vi hann prata med alla ett par eller flera gånger under eftermiddagen och kvällen.

Brudtransport

Efter en stund kom hästen Tore med en vackert utsmyckad vagn som vi fick hoppa på för att åka till platsen för festen. Den där turen på ca 5 km var så otroligt mysig. Bara jag och Erik, som färdades i sommarlandskapet och pratade om vad vi nyss varit med om.

Tjejerna mötte upp oss på en äng strax innan vi var framme och det togs några fler familjebilder innan vi fortsatte. Under tiden hade gästerna hunnit checka in och vad vi inte visste om, övat på en dans till en låt. Så när vi sedan anlände till Drottning Victorias Vilohem spelades musik och gästerna dansade för oss. Vi blev helt förundrade, hur kunde alla gäster lärt sig alla dessa danssteg. Hade de övat hemma? Vi vet fortfarande inte riktigt hur det gick till. Det såg så avancerat och bra ut. Här kom ytterligare en sköljning av den där kärleksvågen över oss.

Brudskål

Min mormor mötte upp oss med varsitt glas mousserande när vi klivit av vagnen. I den vackra trädgården på Vilohemmet (ja visst är det ett roligt namn på en plats vi valde att ha vår bröllopsfest på haha) presenterade sig vårt toastpar som var en av mina tärnor (förevigt tacksam för allt jobb hon la ner) och hennes sambo.

Under detta lite kortare mingel dracks det bubbel i mängder. Personalen fyllde på glas efter glas och kanske pga bristen på erbjudande om vatten så hällde gästerna i sig bubbel denna varma dag. Förutom den mängden bubbel vi hade räknat ut tillsammans med hotellet så gick det åt 26 flaskor extra. Det är ganska mycket på 75 gäster, haha!

Vi hade förflyttat oss från en vacker gård/trädgård hos min mormor med många vackra blommor till en anrik trädgård känd för sina fruktträd och blomsterrabatter. Och under detta mingel hade vi fotobås och möjlighet för gästerna att promenera i den vackra miljön.

Bröllopsmiddag

Vi valde att ha en klassisk trerätters middag inkl dessert och sedan bröllopstårta. Menyn var gjord utifrån säsong och med lokalproducerade råvaror från Öland, tex getost från en gård bara några km från Borgholm. Även lammet som vi hade till huvudrätt och Ölandschokladen som vi hade till dessert.

Vi valde att ha ett honnörsord med mig och Erik i mitten, och sedan mina föräldrar, Eriks föräldrar och mina bonusföräldrar. Sedan tre tungor med min tärnor och respektive i tungan i mitten närmst oss.

Det var både planerade och spontana tal (har jag fått veta efteråt), sång och några par aktiviteter som genomfördes under middagen och det blev en bra balans mellan skratt och gråt. En bergochdalbana av känslor och vi kunde inte varit mer nöjda!

Bröllopsfest

Det var som sagt en varm dag och kvällen var sådär ljummen och ljus som den bara kan vara i juni. Så efter middagen hade vi tipspromenad och aktiviteter i trädgården trots att det var ganska sent på kvällen. När det började mörkna åt vi först tårtan (kladdkaksbottnen, ljus chokladmousse, mörk chokladmousse och vit chokladmousse och bär – kan fortfarande bli sugen på att äta just den tårtan ibland) och hade sedan första dansen i tältet som vi tidigare ätit middagen i.

När vi dansat klart ställde gästerna upp sig så att de bildade en gång för oss upp till en altan aka dansgolv. Gästerna hade varsitt tomtebloss och det var så himla mysigt att gå den lilla biten med alla sprakande bloss i sommarnatten. Sedan var det fest på altanen som var gjord i två våningar kan man säga. På den övre hade vi en liten bar där man kunde välja öl, vin, bubbel och Bellini (och alkoholfritt såklart).

Något som va lite trist var att vi inte hade dubbelkollat högtalarna så noga och ljudet var inte så bra som vi hade önskat, men det var något jag tänkte mer på några dagar efter bröllopet än just då.

Festen höll på till 3/4 på morgonen med mina tärnor och deras respektive som de enda kvar när jag och Erik gick upp till vårt rum. Och jag minns så väl hur vi sa att vi hade varit med om något helt otroligt. Nästan overkligt. Ett år senare när vi fick vår dotter kände jag ungefär samma sak, och jag tror att ni förstår vad jag menar.

Det är den härligaste känslan man kan känna! Och för oss satt den i under tre veckor till när vi var på bröllopsresa. Men mer om det någon annan gång 🙂

För er som valt att läsa hela vägen hit, så roligt och vad glad jag blir! I nästa inlägg ska jag speca ner frågorna som jag har fått och besvara dem på ett bättre sätt än jag gjorde med den här texten.

Kram till er!

Translate