En bröllopskoordinator bästa tips!

Man kan naturligtvis skapa sitt drömbröllop även utan att anlita en bröllopskoordinator och jag tänkte att jag skulle ge er några tips på vägen. Jag rekommenderar inget brudpar att planera allting helt själva, tvärtom är det nästan alltid roligast och bäst att involvera sina närmsta. Ta hjälp av familj och brudfölje, alltså tärnor, marskalkar, toastpar och värdpar.

Det är inte alltid lätt att be om hjälp, men något som är bra att tänka på är att de allra flesta VILL hjälpa till, för vem vill inte vara involverad i en väns bröllop när man tänker efter? 🙂

Planera tidigt

Gör en plan för planeringstiden och för själva bröllopsdagen/bröllopshelgen så tidigt som möjligt. En checklista med uppgifter som ska göras är absolut nödvändig för detta. (Skicka ett mail till linn@linn-wedding.com om ni behöver en) Skriv sedan ner vem ni önskar göra ska göra vad av alla uppgifter i checklistan och sammanställ en lista på personerna ni önskar få hjälp av. 

Gör om uppgifter till ansvarsområden

Kolla sedan över uppgifterna och se om det går att skapa riktiga ansvarsområden av dessa. Tex har tärna Anna fått ”sminka bruden och tärnorna på bröllopsdagens morgon” och ”köpa ett puder och en primer som håller hela bröllopsdagen” på sin lista. Dessa uppgifter skulle kunna bli ett ansvarsområde som tex beskrivs ”ansvara för att brudens och tärnornas smink är förberett, planerat och inköpt inför bröllopsdagen samt ansvara för att bruden blir piffad efter behov under själva bröllopet”. Detta gör att Anna blir mycket mer involverad och förmodligen även mer engagerad. Det öppnar upp för att fler uppgifter än bara två blir gjorda (uppgifter som ni själva annars hade behövt ordna med) Och förmodligen kommer Anna ha möjlighet att gå in för detta mer än ni själva skulle ha tid med. Win win win.

Det gäller alltså att delegera ansvar och inte uppgifter.

Ställ frågan

Men hur ber man om detta då? Ställ frågan rätt ut, med största sannolikhet kommer de bli glada att få ett ansvarsområde till ert bröllop. Det är en fråga som innehåller så mycket tillit och kärlek och de allra flesta tackar ja direkt!

Skriv ner förväntningarna

Låt personen få ställa alla sina frågor kring ansvarsområdet och kom överens om förväntningarna. Skriv sedan ner dessa och skicka per mail. Det är förmodligen långt kvar till bröllopet äger rum och det kan vara bra för er alla att kunna ta fram vad ni kommit överens om.

Ta bort överraskningar och hemligheter

Det är okej att inte ha överraskningar eller delar av bröllopet hemligt för de närmsta. När man anlitar en koordinator är det betydligt enklare, men jag skulle säga att det är bättre att någon eller några runtomkring vet vad som kommer hända och vad förväntningarna är. Det gör att ni som brudpar verkligen kan slappna av och släppa allt ansvar inför er stora dag.

Fokusera på er egen planering

Nu kan ni lägga mer energi och tid på det som ni själva ska göra. Det brukar räcka med en kort uppföljning innan bröllopet där ni frågar hur det går med alla ansvarsområden och då har ni möjlighet att prata igenom ev detaljer.

SLÄPP sedan alla ansvarsområden som inte är era, njut av att någon annan gör dem och NJUT av er bröllopsdag <3

Translate