Ett år som egenföretagare

Tänk att bara ett år har gått sedan L Wedding & Event registrerades hos bolagsverket. Det känns som betydligt längre sedan! Men jag har ju också hållit på med bröllop betydligt längre än så, utbildningen till bröllopskoordinator, uppstarten/förberedelserna inför företagsstarten, referensbröllopen och mina vänners och mitt eget bröllop osv.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av 10 saker jag varit med om tillsammans med mitt företag, saker som jag inte visste för ett år sedan att jag skulle vara med 😉 🙂

10 oväntade saker jag varit med om som egenföretagare

  • Hur stor del av vardagen som faktiskt inte går till det jag utbildat mig till, själva idén till företaget. För min del är passionen och min affärsidé att möta och hjälpa brudpar att planera och projektleda deras drömbröllop. Det gör jag lite mindre än hälften av min arbetstid nu efter ett år, och i början var det betydligt mindre än så. Mer än jag någonsin trodde går åt sociala medier, marknadsföring och administration.
  • Att en tårta som vält på vägen till bröllopet faktiskt går att rädda med flera händer och många blommor som stjäls från några av buketterna i middagslokalen, och att ett brudpar faktiskt inte behöver märka något alls.

  • Att jag så ogärna vill ställa in eller boka om något med mina brudpar att jag hellre ligger på toalettgolvet och gravidkräks under en hel dag och när mötet börjar (via zoom med ett brudpar från USA vilket också gjort det svårare att hitta en tid som passar) frågar jag om det är okej att vi skippar videofunktionen. Det var som tur var helt okej och det blev första gången av många jag fick berätta om min graviditet tidigare än jag hade tänkt… (Mötet gick bra för er som undrar, det finns något magiskt i att kunna fokusera allt på en timme och sedan börja kräkas igen, jag lovar för det har jag testat många gånger…)

  • Hur svårt det är att jobba under ett parasoll i sommarstugan och se min dotter leka vid sjön och få något svalkande att dricka av min man… Så var nämligen bilden jag hade om min sommar som egenföretagare, men nej det blev en sommar av internetdelning från telefonen som kopplades ur minst varje timme, alldeles för ljust att jobba utomhus ens i några minuter och så en liten dos av lite dåligt samvete när jag inte kunde vara med och leka och en stor dos konstant illamående på det. (Men vi hade en bra sommar ändå även om den inte var lika drömmig som jag hade planerat)

  • Om jag fortsätter på punkten ovan så måste jag också säga att jag inte riktigt förstod hur flexibelt och fritt det faktiskt är att vara egen. Alla gånger jag jobbat på en kväll eller helgdag och sedan kunnat umgås med familjen precis när det passat oss. Vara flexibel, hämta tidigt på förskolan och välja helt själv är otroligt lyxigt!

  • Hur serveringspersonalen dök upp under ett bröllop och frågade mig vad de skulle göra. “Det är första gången vi serverar på bröllop och hovmästaren (den ansvariga från cateringfirman som jag hade haft kontakt med innan) blir lite sen, han har ett annat jobb just nu”… Det var inte exakt detta vi hade kommit överens om, men det löste sig fint tack vare att jag hade detaljkoll och hovmästaren dök upp precis innan brudskålen skulle serveras. Ingen märkte något denna gång heller, puh!

  • Att jag valde att leja bort all min bokföring, trots att jag var helt säker på att det där klarar jag galant själv, hur svårt och tidskrävande kan det vara? Ja betydligt svårare och mer tidskrävande än jag hade trott iallafall…

  • Hur det skulle kännas att ha brudparets ringask i fickan under en vigsel… Det är nog mitt största misstag som bröllopskoordinator hittills, att jag inte hade koll på detta. Jag kan såklart skylla på att vi var några minuter sena till vigseln när vi fick vänta på fotografen som hade sitt objektiv i bilen, men det ska ju inte spela någon roll. Jag borde haft koll. Allt gick dock bra och jag smög fram med asken under den fina utomhusvigseln och bruden märkte faktiskt inte ens detta!

  • Att det faktiskt “lossnade” en dag, att helt plötsligt få flera förfrågningar i veckan och tom behöva säga nej till en del från att den större delen av arbetsdagarna ha jagat potentiella kunder och haft en ekande tom inkorg de första månaderna. Känslan var magisk och något som jag aldrig kunnat föreställa mig!!!

  • Hur enkelt det faktiskt är att ge sken av fantastiska arbetsdagar, även om många av mina dagar under våren bestått mer av att sova och må illa än att vara produktiv, så har det räckt med att lägga upp en story på det där bröllopsmötet som jag faktiskt hade på förmiddagen (och där all energi för dagen las) och sedan en bild dagen efter på ett bröllop jag koordinerade förra sommaren. Vips så fick jag höra flera gånger i veckan om hur häftigt det var att jag jobbade så mycket. Sociala medier alltså, en fantastisk inspirationskälla och så många av mina härliga branschkollegor som jag pratar med dagligen där, men man får inte glömma att man visar upp det man vill visa upp och då ser det ut att vara hela sanningen även om det inte alltid är det.

Det var en ofiltrerad lista på saker jag inte var beredd på innan min företagsstart för ett år sedan. Nu ser jag fram emot många år framöver med fler oväntade händelser, möten med underbara människor, lärdomar och personlig utveckling!

Jag är så oerhört glad och tacksam för att jag tog klivet och satsade på min dröm, det är en ynnest att få göra det man älskar varje dag!

Kram på er!

Translate