Snabb bröllopsplanering

Det kan Nathalie Clarling svara på! Hon och hennes Philipp planerade sitt bröllop på rekordtiden 19 dagar!! Här beskriver hon själv hur det gick till och delar med sig av konkreta tips för er som går i liknande tankar.

Vårt drömbröllop blev av med 19 dagars förbehållning! Litet, lantligt och prestiglöst blev ledorden för oss när vi bestämde oss den 25:e juli (Philipp friade på vår segelbåt i Vättern) att gifta oss den 15:e augusti samma år. Med ett jävlar anamma, en skvätt naivitet och massor med målmedvetenhet så gick det! Vi satt varje kväll 20.00 – 01.. när barnen lagt sig, och planerade, men framförallt utförde alla uppgifter. Då vi hade dop inplanerat, så var gästerna säkerställda redan, annars hade det nog inte gått att få hit alla vi ville med så kort varsel.

Dekoration


Vi gjorde ingenting själv, av förklarliga skäl (tidsbrist). Vi köpte inget begagnat (ingen tid att förhandla med blocket annonsörer), vi beställde belysning, vimplar, lekmaterial, ljus etc. från billiga bröllopssidor, TGR och lagerhaus: allt i samma stil, men allt framförallt väldigt billigt. Där vi var på kvällen för middagen (ett båthus på stranden utan vatten, el eller värme) behövdes det inte så mkt för att göra mysigt, så det tog oss ca. 4h att duka alla borden och hänga upp lite saker i taket, samt bryggan och loungeplatsen. VI skulle eg. hyra dukar från vår cateringfirma, men det kan vara mitt främsta tips – INGEN märker skillnad på ett lakan eller en dyr linneduk! Det skulle kosta oss nästan 3000kr att enbart hyra in dukar, och att köpa egna 4 ggr så mkt såklart. Vi valde därför att bara ta alla våra finaste vanliga vita underlakan och lägga som bordsdukar. Borden var ändå överfulla med tallrikar, flaskor, blommor, så inte en enda människa på festen (jag t.o.m frågade vissa efteråt) hade märkt något. Tips alltså: skippa findukarna, ta lakan = vinst: 3000kr 🙂 

Transport


Då vi hade bröllopet på VIsingsö så hade vi alla gästerna på en och samma plats, vilken underlättade – de var utspridda på en yta av 1.5 mil totalt bara. Till kyrkan tog sig alla själv, då de inte visste heller att vi skulle gifta oss förrän väl på plats på dopgudstjänste. Vi åkte en röd gammal amerikanare separatTill pensionatet där vi alla åt ´doplunch´ åkte alla gäster remmalag, vissa tog cyklarna som de cyklat på till kyrkan Till stranden och båthuset där vi hade bröllopsmiddagen och festen så åkte alla buss, som hämtade upp alla 40 gäster på deras boende utspritt på ön. När gästerna minglade så åkte vi ett flygplan över stranden och vinkade, och från flygfältet 500 meter från båthuset, så tog vi och lånade en flakmoppe som vi anlände till festen med. Från stranden hem en så kom bussen igen och hämtade alla och körde hem dem säkert. 

Tydliga interna roller


Tydliga förväntningar på dagen, och interna roller i projektplaneringenJag som PL drev fram vad vi behövde ta ställning till, beställa, skriva, informera, koordinera. Sen delade vi upp uppgifterna med fullt ägarskap hos varandra. Det hade aldrig gått om vare sig jag eller min man hade behövt dubbelkolla med den andra. När man delegerat mellan varandra,så ger man den fullt ägarskap att driva det framåt. Förväntningarna på dagen är bra om man verkligen grottar ner sig i, innan planeringen börjar. Detta kommer underlätta för er under tiden, då ni hela tiden kan gå tillbaks till ´i början pratade vi om att vi ville ha denna färgtemat, denna prislappen, detta fokuset, denna rollen, denna personen ska göra…´. Att sätta ett ramverk innan ni börjar med detaljerna, eliminerar eventuella bråk och ´lust-ifråntagande känslor´ hos varandra.  

Priser


Godta inte leverantörers priser om det ej passar er, Anpassa kraven, sänk dem; eller höj dem (!) och därmed också budgeten efter det. olika leverantörer blir ofta väldigt tacksamma om man har en tydlig plan, med högre eller lägre önskningar på det utbud först pratade om. Bestäm er internt som par vad det är ni vill ha, och därmed också villiga att betala. Vad är det värt för er? Försök sen på ett ödmjukt sätt förhandla detta med er utvald (-a) leverantör, för att komma ner i pris om det är det ni vill. 
Vi själv hade ej möjlighet att jämföra en enda leverantör med en annan, t.ex. olika fotografer, cateringfirmor eller lokaler. Vi valde ut en och körde på det beslutet – men det som var väldigt tydligt då från vår sida var ändå vad vi ville skulle ingå, eller inte. (.t.ex. dukarna hos catering etc, trots att det var ursprungsplanen från catering, så ville vi ej ha det) 

Se ur gästernas ögon

Se ALLT ur gästens ögon. Inte hur du vill ha det, alltid drömt om eller snöat in dig på. Försök tänka holistiskt, hur upplever en gäst detta, behövs detta verkligen? Kommunikation till gästen är A och O. De vill gärna veta vad som väntar dem, när händer vad? Vad förväntas av dem? Vissa vill vara mer involverade än andra som enbart vill vara passiva gäster, försök anpassa detta tidigt i er planering så att inte fel krav ställs på fel människa. 

Några sista ord om Nathalie och hennes verksamheter


Gränna och Visingsö gör sig redo för sommaren, och vi likaså! Tusenkonstnär som jag är, är där många bollar i luften samtidigt. Vi har LillaWisingsö, med butik i Gränna, gårdsbutik på ön. Våra alpackor flyttar äntligen snart hem till oss, och vårt gårdsprojekt GladHytt tar form. En 1800 tals gård som stått stilla i 27 år, den rycker vi liv och ska ha ett litet eko-café, alpackasafari och sen såklart också bo på gården 🙂 Min man Philipp är den praktiska i familjen, och jag projektledaren som driver fram saker i bakgrunden 🙂 

Translate