Underbara Lisa och Johannes valde att ha ett tvådagars bröllop; fredag och lördag. Under fredagen samlades alla gäster på Bogesunds Hotell i Ulricehamn för mingel och Aperol spritz i kvällssolen. Alla gäster hade möjlighet att lära känna varandra och se fram emot lördagens bröllop tillsammans, riktigt smart! Hade jag planerat mitt eget bröllop nu hade jag definitivt valt fredag och lördag istället för lördag och söndag som vi hade.

Totalt var vi 20 stycken som jobbade med bröllopet och det var ett fullspäckat schema för mig att ta emot leverantörer, visa dem till rätt plats och se till att de hade allt de behövde. Och att alla följde tidsschemat. Det kan vara en av de största anledningarna till varför ni vill anlita mig, för det är verkligen inte enkelt när oförväntade saker dyker upp. Vilket det alltid gör 🙂

På Näs Gård utanför Mullsjö finns det fantastiska platser för utomhusvigsel, fotografering och mingel, det finns också en stor lada i vinkel att ha middag och fest i.  Här på Näs Gård hade Lisa och Johannes valt ett traditionellt upplägg med inslag av personliga val. Dagen började med hår och smink för bruden och tärnorna, sedan first look ute i den vackra naturen, porträttbilder och bilder tillsammans med hela brudföljet. Därefter lunchpaus och såklart poppades det champagne precis innan vigseln. 

Gästerna åkte med en stor buss och anlände en knapp timme innan vigseln. (Tips till er som väljer denna variant med buss för gästerna – låt dem gå på toaletten innan vigseln) Gästerna minglade sedan en stund själva i trädgården bredvid vigselplatsen och njöt av den starka solen som inte visat sig på flera veckor denna sommar. 

När klockan slog 14:55 hade alla gäster tagit varsin plats och jag hämtade brudparet, tärnor och marskalkar. Vi smög fram så långt som det var möjligt utan att gästerna skulle se dem, en vink till Sax On The Beat och sedan gick Johannes ”in” med sina marskalkar. Redan här brände tårarna innanför mina ögonlock. Låten byttes ut och exakt 37 sekunder in gick tärnorna och sedan Lisa och hennes pappa in mot havet av stående finklädda gäster. 

Brudparet hade valt att själva skriva stora delar av vigselakten och även om jag visste vartenda ord som skulle sägas fick jag ta en sväng till parkeringen för att inte riskera att gråta alldeles för mycket. Detta är bland det bästa med mitt jobb, att se de förväntansfulla ansiktena inför en vigsel och sedan höra de vackra orden. Men jag klarar sällan av det. Som tur är har jag ändå sällan tid att stanna och kolla, och denna dag var det som tur var en tårta som skulle levereras.

Vi hade bestämt att tårtan skulle levereras så kort tid som möjligt innan servering pga av den varma augustidagen. Konditorn bar den tyst och försiktigt till mingelplatsen som var i närheten av vigseln, lyfte upp frigolit-locket och där var den. En fantastiskt fin tårta i amerikansk stil, mosad mot frigoliten och helt enkelt helt helt nervält… 

En sekund av tystnad och tusen tankar, sedan blev det action. Konditorn gjorde allt han kunde för att få upp tårtan med sina bara händer, en kvinna från serveringspersonalen assisterade, en annan fick hämta blommor från middagslokalen och jag skyndade mig till brudparet. De fick veta att gästerna precis börjat mingla och stämningen var på topp (vilket var helt sant) och att de gärna fick ta en stund till med egentid. Det gick bra och vi vann 10 minuter till för att fixa tårtan. 

10 minuter senare gjorde brudparet entré med konfetti och Sax On The Beats fantastiska live uppträdande, tårtan hade blivit dekorerad med massor av blommor och brudparet skar den första biten. De hade ingen aning om vad som nyss hade hänt och jag andades för första gången på en kvart, haha. 

Att servera tårta direkt efter vigseln har blivit allt mer vanligt och jag förstår verkligen varför. Man njuter mer av tårtan vid 15/16 tiden på dagen än vid 23-tiden på kvällen av förklarliga skäl. Det är även många som behöver något litet att äta vid den här tiden för att hålla energin uppe. 

En dryg timme senare var det dags att bjuda upp gästerna till middagslokalen och här är det återigen ett bra tips att ha med i tidsschemat att låta gästerna gå på toaletten innan de ska sätta sig till bords. 

Kvällen bestod sedan av en tre-rätters varav en ”family sharing” rätt, 10 tal och framträdanden, ut med alla gäster för att tända tomtebloss innan brudparet gick igenom folkhavet samtidigt som lokalen skulle förberedas för first dance och fest… Och jag är så stolt och så glad att säga att mina och toastparets körscheman stämde i princip EXAKT hela kvällen. Två minuter efter schema sattes första dansen igång. Så underbart. Inte en för lång middag, inte en för kort. Inte för långa tal, inte för korta. Lagom mycket paus och lagom mycket tid för gästerna att bara prata med varandra. Och framförallt, en otroligt festlig stämning på alla 12 bord under hela middagen. Alla var lyckliga, och inte minst jag, när jag åkte hem i natten efter 15 timmar på plats på Näs Gård. 

Fotograf: Jennifer Kivinen

Translate