Här kommer del två av min bröllopsberättelse! Mitt förra inlägg om vårt bröllop blev så långt, så jag kände att jag skriver ett separat inlägg där jag besvarar frågorna ni hade.

Det är så mysigt att tänka tillbaka på bröllopet tycker jag, blir helt varm i kroppen! Tack för era frågor, hoppas något av svaren kan ge lite inspiration.

Tips att dela med dig av efter bröllopet?

 • Ha gott om tid för förberedelser under sista veckan och skriv ett körschema även för den tiden och inte bara bröllposdagen. Vi var på plats under fem dagar innan bröllopet ägde rum och det var så skönt!
 • Dela upp ansvaret och uppgifter med brudfölje eller andra i er närhet, det skapar både mer tid för er och mer engagemang från vänner och familj. De allra flesta VILL hjälpa till!
 • Lägg in rejält med luft i körschemat, jag hade lagt in så mycket att jag trodde att vi vissa stunder skulle få sitta och vänta, men icke. Det blev helt perfekt!
 • Tiden på morgonen och förmiddagen är en så stor del av bröllposdagen. Gör en noggrann planering även för detta, vem vill du dela den här tiden med? Vad vill du äta/dricka? Musik? Vill du ha bröllopsleverantörer på plats eller vill du åka från? Osv osv.
 • Förbered ett kit med saker som en tärna hela tiden har i närheten av dig som är fylld med vatten, vätskeersättning, alvedon, näsdukar, spegel, puder, hårnålar, lypsyl, bars och alla andra nödvändigheter.
 • Tänk på hur högt upp du och tärnorna håller era buketter under vigseln. De hamnar ofta lite för högt upp och då blir det inte lika fint på bild som när de hålls längre ner.
 • Gå på toaletten innan middagen börjar för att slippa riskera att gå ifrån när det är som roligast!
 • Dubbelkolla allt som ni själva står för och inte har anlitat/bett någon om. Vi hade inte hyrt in ljud och ljus, utan trodde att lånade högtalare från en kompis skulle räcka. Hade vi testat ordentligt innan bröllopet hade vi nog tagit ett beslut om att hyra in bättre..
 • Ha koll på väder och värme och gör åtgärder utifrån det. Vi hade inte tänkt på att våra fina blommor som skulle pryda vårt backdrop till middagen skulle hinna vissna innan vi hann slå oss ner till bords… Vi fick låtsas att det var torkade blommor, haha.
 • Be någon påminna dig om att det är nu det händer! Gärna flera gånger under både dagen och kvällen. Insup alla känslor!
 • Gör små selfie filmer på dig och din partner under dagen. Vi spelade in när vi åkte häst och vagn, under en middagspaus och på natten när vi kom fram till hotellrummet. Dessa små filmer när vi berättar om hur allt kändes just då är så mycket värda!
 • Jag och min man uppskattade att vi hade en del ensam-tid under bröllopet och att vi den största delen av dagen och kvällen var tillsammans. Vi gick inte från varandra för att mingla speciellt mycket, utan gjorde det tillsammans. Det var så mysigt!

Vilka ord använde ni inför bröllopet?

Vi gjorde en moodboard, men den hittar jag tyvärr inte nu. Men i den hade vi våra “värdeord” (orden som representerar vårt bröllop och som ska ge en känsla för hur vi vill ha det för läsaren)

Ljust, somrigt, blommigt, personligt, avslappnat om jag minns rätt 🙂

Hur gjorde ni bröllopet personligt?

Till och börja med arrangerade vi bröllopet på min mormors gård som inte alls är “gjord för” att ha bröllop. Det var personligt för mig att hon hälsade alla välkomna innan vigseln drog igång, att både min riktiga pappa och styvpappa gick med mig fram till vigselplatsen, att hästen Tore som gått i hagen bredvid mormor i lika många år som jag funnits tog mig och Erik med vagn till Drottning Viktorias Vilohem.. Fler personliga inslag var att vi hade vår favorit-opera som utgångsmusik efter vigseln, att tärnorna bar vitt (min favoritfärg) och med midsommarkransar i håret (vår favorit högtid) och det mest personliga på hela bröllopet tycker jag var att Eriks döttrar var hans “marshalkar”. De matchande både honom och tärnorna. Det var verkligen så fint!

Finns det något du ångrar från bröllopet?

Nej, inte alls. Det blev så himla bra som det blev och misstagen känns också mysiga och som en del av vår dag som jag inte vill ska försvinna. dock skulle jag planera ett nytt bröllop på ett annat sätt idag, se nästa fråga..

Skulle du gjort något annorlunda om du gift dig idag?

Absolut, massor! Nu har jag betydligt mer kunskap om alla möjligheter som finns och har också sett så många olika slags bröllop de senaste två åren. Jag skulle fortfarane välja att göra det personligt som att vara på min mormors gård, det somriga, ljusa, blommiga osv. Dock hade jag valt en annan lokal för middag och fest. En herrgård eller ett slott! Jag hade valt bort lada och tält. Jag skulle också haft en ombytes klänning till festen, eller kanske en byxdress. Så härligt att få ha två snygga outfits under sitt bröllop!

Hur hanterade du känslorna inför och under bröllopet?

Jag testade minfulness i god tid innan bröllopet och det tror jag verkligen hjälpte mig att vara i nuet precis hela dagen! Jag kände inte att dagen gick supersnabbt och plötsligt var den förbi som jag hör en del brudpar berätta. Jag kände lite tvärtom, att varje del av bröllopet höll på länge och det bara fortsatte och fortsatte…

Något annat jag gjorde mycket inför bröllopet var att visualisera det, vad som skulle hända när osv. Det tror jag också hjälpte, för det blev inga överraskningar och inget blev stressigt.

Filmade ni ert bröllop?

Ja, vi hade en videograf på plats mellan kl 10:00 och 22:00 ungefär och det är vi så tacksamma för idag. Bilderna och filmen är det som ger oss mest glädje nu när det gått lång tid efteråt och livet (faktiskt!) fortsatte och nya saker började ta mer fokus.

Vår videograf arbetar inte som det idag så därför kommer jag inte att tipsa er om honom. Men ett bra tips generellt om film är att lägga till ett stående stativ med en videokamera som är på under vigsel och middag. Dessa filmer behöver inte vara redigerade och “fixade”, jag är säker på att ni kommer vara lika glada för dessa filmer som för highlightsfilmen!

Var din syster en av tärnorna

Ja, min syster som är 9 år yngre än jag var en av mina tärnor. Hon fick massor av ärofyllda uppdrag, allt från att fixa mitt hår och smink till att bära en väska med ombytesskor, vattenflaska, snacks, smink, spegel mm mellan Borgholms slott och havet där hon råkade bli uppäten av mygg under vägen… Världens bästa och snällaste lilla lillasyster!

Translate